SEVILLA TIP 10: MUSEA

Tijdens je stedentrip naar Sevilla kun je van verschillende interessante musea genieten. Op deze pagina hebben we een paar van onze favoriete musea in Sevilla vermeld.

Museo de Bellas Artes

Het museum van schone kunsten is te vinden aan het ‘Plaza del Museo’. Het is ondergebracht in het gebouw van waar na de reconquista, de herovering van de Christenen op de Moren, de ‘Orde van Onze Lieve Vrouwe van Weldadigheid’ zijn onderkomen had. Sinds 1835 werd hier het museum ondergebracht dat eerst de naam ‘museum van de schilderijen’ had. Zoals deze naam al doet vermoeden kun je als bezoeker van dit museum een grote collectie van vooral schilderijen bewonderen. De collectie bestaat uit kunstwerken die dateren van de periode van de middeleeuwen tot het begin van de twintigste eeuw.

De werken in het Museo de Bellas Artes komen niet alleen uit Spanje. Zo zijn onder meer de kunstenaars Jan Brueghel de Oude, Cornelis de Vos, Sebastiaen Vrancx, Jan Wildens, Willem Benson, Marcellus Coffermans en Pieter Aertsen in dit museum vertegenwoordigd.

Als je van de wat klassiekere schilderkunst houdt is Museo de Bellas Artes een uitstekende plaats om je hier te vergapen al het moois dat de klassieke schilderkunst te bieden heeft.
Enkele uit het oog springende kunstwerken zijn Martirio de San Andrés van Juan de Roelas, San Francisco de Borja van Alonso Cano en Las Cigarreras van Gonzalo Bilbao. Echte liefhebbers kunnen hier met gemak een halve dag rondwandelen en genieten.

Museo de Bellas Artes

Museo de los Carruajes

Sinds 17 oktober 1999 kunnen liefhebbers van paarden, maar vooral van de rijtuigen die deze dieren aandrijven terecht in het ‘museo de los carruajes’. Ondergebracht in een oud klooster aan het ‘plaza de Cuba’ vind je dit niet voor de hand liggende museum. Maar daarom is het niet minder interessant om dit museum te bezoeken. Je vindt hier rijtuigen voor verschillende doeleinden. Zo kun je hier de ‘Gala coupé’ bewonderen. Misschien dat dit niet meteen een belletje doet rinkelen, maar dit rijtuig is vooral bekend als postkoets.
Naast dat je hier alles te weten kunt komen van paard aangedreven rijwielen is het oude kloostergebouw zeker een extra aantrekkingspunt. Het oude gebouw is zowel van binnen als buiten zeer mooi.

Centro Andaluz de Arte Contemporáneo

Ook de liefhebber van hedendaagse kunst kan in Sevilla zijn hart ophalen. In 1990 is dit museum tot stand gekomen. Destijds werd dit museum opgericht zodat op lokaal niveau gewerkt kon worden aan onderzoek, conservatie en promotie van hedendaagse kunst. In 1997 verhuisde het museum naar een voormalig klooster dat nog altijd het museum herbergt. Dit bleek een prima keuze om het museum verder te doen laten ontwikkelen.
Tegenwoordig is het een museum met een grote vaste collectie met werken van onder meer Luis Gordillo, Candida Hofer, Rebecca Horn, Pablo Palazuelo, Joseph Kosuth en Louise Bourgeois. Het museum van hedendaagse kunst is ook een leuke locatie om met kinderen te bezoeken. Juist de hedendaagse kunst is enorm prikkelend en daardoor goed toegankelijk voor kinderen.

Naast de vaste collectie organiseert het museum jaarlijks meerdere tijdelijke exposities waardoor het altijd leuk blijft om het museum bij een eventueel nieuw bezoek aan Sevilla aan te doen.

Archivo de Indias

Wanneer je een beeld wilt krijgen van het grote Spaanse rijk in de periode van de zestiende tot de negentiende eeuw dan is dit archief een mooie plek om wat meer te weten te komen. Ongeveer 9 kilometer aan archiefstukken zijn hier te vinden. Iemand met historische interesse kan hier diepgaande studie doen. Veel zaken uit de koloniale tijd zijn goed gedocumenteerd en deze documentatie is hier ondergebracht. Vooral de brief van de Spaanse toneelschrijver Miguel de Cervantes is een topstuk. De schrijver van het beroemde boek Don Quichot van La Mancha vraagt om een baan in zijn brief. Ook zijn er documenten over de conquistadores en er is een pauselijke bul van paus Alexander VI. Deze bul dateert uit 1492.

Archivo de Indias

Museo de la Cerámica de Triana

Iets waar Sevilla voor bekend is zijn ‘azulejos’. Dit zijn keramische tegels die al sinds de Romeinse tijd een traditie zijn in deze stad. Om deze traditie met de juiste gepastheid eer aan te doen is er sinds 2014 het ‘Museo de la Cerámica de Triana’. Het museum is ondergebracht in een oude keramische fabriek. Een ideale locatie om deze ambacht te representeren. Het museum is opgedeeld in drie ruimten. Op de begane grond kun je de verschillende ovens bewonderen en leren welke materialen werden gebruikt om keramiek mee te maken. Hierbij wordt natuurlijk ook gebruik gemaakt van klei van de rivier, evenals het water.

Op de eerste verdieping kun je keramiek bewonderen uit de tijd van de Moorse overheersing tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. Triana is ook de wijk waar traditioneel keramiek wordt gemaakt. Vandaar ook de locatie in een oude fabriek gesitueerd in deze wijk.
In deze ruimte leer je alles over de lokale traditie middels audiovisuele ondersteuning. Zo worden er oude filmpjes in zwart-wit voorgeschoteld zodat je kunt zien hoe deze ambacht vroeger werd uitgevoerd.

Dan is er nog de bovenste verdieping waar je kennis kunt maken met foto’s uit de jaren ’50 en ’60 om een nog beter beeld te krijgen van de wijk Triana. Naast dat je dus kennis maakt met de keramiek uit Sevilla door de eeuwen heen, zal je ook meer te weten komen over deze keramiekbuurt.

Antiquarium

In een stad als Sevilla mag zeker geen archeologisch museum ontbreken. Deze stad heeft er maar liefst twee. Zo is er het Musea Arqueológico en dus ook het Antiquarium dat louter bestaat uit opgravingen. Met de rijke geschiedenis van de vele culturen die in Sevilla en Andalusië hun sporen hebben nagelaten is dit één van de meest interessante en leerzame musea van de stad.

Het museum is ondergebracht in het ‘Metropol Parasol’ gebouw. Toen in 2003 werd begonnen de bouw van een parkeergarage werden sporen gevonden waarvan de oudsten dateren uit de eerste eeuw voor Christus. De hele site bleek vol te liggen met archeologische vondsten. In de catacomben van ‘Metropol Parasol’ zijn de verschillende ruïnes vanachter glazen wanden te bewonderen.

In totaal zijn er elf locaties waar restanten zijn te bewonderen. Zo zijn er zeven huizen met mozaïeken vloeren, kolommen en putten:, maar ook resten van straten en ook vaten waar vis in werd gezouten en bewaard. Vooral Casa de la Columna is een zeer goed bewaard gebleven object. Het gaat hier om een groot huis waarvan de patio is omringd met pilaren waarvan de sokkels uit marmer zijn onttrokken. Daarbij komt ook nog een prachtige mozaïeken vloer. Hier zie je onder meer een lauwerkrans en een diadeem afgebeeld.

De naam Antiquarium komt van de kussende vogels die staan afgebeeld in het midden van het inlegwerk. In dit museum kom je terug in lang vervlogen tijden en daarmee is het een unieke belevenis.

Antiquarium

Museo Arqueológico

Het Museo Arqueológico is leuk om te combineren met een bezoek aan het Antiquarium. Waar het antiquarium zich richt op opgravingen die bewonderd kunnen worden, geeft het archeologisch museum een mooi beeld van alle culturen die zich in Sevilla hebben gemanifesteerd. Het archeologisch museum werd in 1929 met de wereldtentoonstelling geopend. Archeologische vondsten uit Sevilla en de regio worden hier aan het publiek getoond.

Het absolute hoogtepunt van de collectie is de ‘Tesoro del Carambolo’, vrij vertaald de schat van Carambolo. Deze schat werd ontdekt op 30 september 1958 in gelijknamige plaats waar de schat naar vernoemd is. Carambolo lag toen slechts op drie kilometer van Sevilla. Bij renovaties van de lokale kleiduifschietvereniging werd de schat ontdekt. De schat werd altijd toegeschreven aan een lokale cultuur, maar kan eventueel afkomstig zijn van de Feniciërs. Ondanks dat deze cultuur haar wortels had ten oosten van de Middellandse zee had, wordt aangenomen dat de handelsroutes van deze bevolkingsgroep reikten tot het zuiden van Spanje. Ze wordt ook aangenomen dat deze schat terecht is gekomen in de regio Sevilla. De schat bestaat uit bijna 3 kilo 24-karaats gouden voorwerpen. In totaal beslaat de schat uit 21 gouden sieraden. Sinds 2012 heeft het archeologisch museum de eer om deze schat te exposeren. Alleen al hiervoor is dit museum een must om te bezoeken. Natuurlijk zijn er ook tal van andere archeologische vondsten die je een goed beeld geven van alle culturen die hier rond de eeuwen heen aanwezig waren.