SEVILLA TIP 6: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Als je een stedentrip naar Sevilla boekt dan hoef je je absoluut geen moment te vervelen. Er is voldoende te zien en te doen om je een paar dagen te vermaken. Als je wilt kun je de belangrijkste hoogtepunten van Sevilla binnen één dag bekijken. Dat is handig voor wie een rondreis door Andalusië maakt, want in veel gevallen zit je dan wat krapper in je tijd dan wanneer je een paar dagen in Sevilla te besteden hebt.

Dit moet je niet overslaan in Sevilla

De belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla hebben een eigen pagina op deze website. Die vallen onder de 10 tips die wij voor Sevilla bieden. Als je Sevilla bezoekt zouden we vijf van deze zes tips absoluut niet overslaan. Itálica wordt vaak al wat lastiger, omdat deze archeologische vindplaats net buiten de stad zelf ligt.

Deze vijf bezienswaardigheden vormen wat ons betreft de absolute top 5 van bezienswaardigheden in Sevilla:
Real Alcázar de Sevilla. Dit koninklijke paleis laat fraaie staaltjes van middeleeuwse en renaissance architectuur zien. Door de Mudéjar-stijl is het een unieke complex geworden waarbij ook de tuinen veel indruk maken.
Plaza de España. Dit plein met half cirkelvormig gebouw is speciaal voor de wereldtentoonstelling van 1929 gebouwd en mag als het gezicht van het hedendaagse Sevilla gezien worden.
Santa Cruz. De oude Joodse wijk Santa Cruz bestaat door de middeleeuwse oorsprong vooral uit smalle straatjes en idyllische pleintjes. De buurt is een bezienswaardigheid op zich.
Flamenco. Deze muziek en dans, die meer dan veertig variaties kent, is in Sevilla groot geworden. Hier kun je de beste flamenco muzikanten, zangers en dansers zien optreden.
De Kathedraal van Sevilla. De grootste gotische kathedraal ter wereld telt een waslijst aan prachtige elementen die het bewonderen waard zijn. Onder begeleiding van een gids kun je het dak op als je dat wilt.

Andere bezienswaardigheden in Sevilla

Buiten bovenstaande bezienswaardigheden is er nog veel meer te zien en te doen in Sevilla. Op deze pagina bieden we een beknopt overzicht van bezienswaardigheden, attracties en monumenten waarvan wij vinden dat je die zou kunnen bezoeken tijdens je vakantie in Sevilla. We hebben niet alles vermeld. Deze site heet immers niet ‘alles over Sevilla’.

De musea van Sevilla hebben een aparte pagina op deze site: musea in Sevilla.

Jardines de Murillo

Een stadspark dat slechts in weinig reisgidsen de aandacht krijgt die het verdient is Jardines de Murillo, wat letterlijk vertaald ’tuinen van Murillo’ betekent. Dit park heet officieel Catalina de Ribera, maar wordt tegenwoordig Jardines de Murillo genoemd vanwege de ligging van het geboortehuis van de zeventiende Spaanse schilder Murillo op een steenworp afstand van het park. Kenmerkend voor dit langwerpige rechthoekige park is het lange centrale middenpad met de vele bankjes die voorzien zijn van de bekende Andalusische tegeltjes. De zijkanten van het park bieden meer schaduw dankzij het rijkelijk aanwezige groen. Centraal in de Jardines de Murillo staat het Monumento a Cristóbal Colón. Centraal in dit ter ere van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus opgerichte monument zie je een schip waar de namen Isabel en Fernando op vermeld staan.

Jardines de Murillo

Torre del Oro

De toren van goud, zoals deze naam letterlijk vertaald is, is een wachttoren die dateert uit de twaalfde eeuw. Oorspronkelijk maakte de toren deel uit van de stadsmuur. Naast dat de toren fungeerde als wachttoren, heeft het gebouw meerdere functies gehad. Zo was het een opslagplaats, een gevangenis en een kapel. Tegenwoordig is het maritiem museum ondergebracht. In het museum kun je navigatie-instrumenten, scheepsmodellen en oude documenten bewonderen die te maken hebben met het maritieme verleden van Sevilla en haar omgeving.

Palacio de San Telmo

In de lijst van mooie paleizen mag Palacio de San Telmo niet ontbreken. De bouw van dit paleis startte in 1682. De oorspronkelijke bestemming van het gebouw was een zeevaartschool waar ook zeevaartkinderen en wezen van zeelieden een onderdak zouden krijgen. Het waren de Franse overheersers die het gebouw de titel paleis gaven. In 1897 werden de tuinen van het paleis aan de stad werden geschonken. Jarenlang was deed het paleis nog dienst als seminarie. Sinds 1989 zit het bestuur van de deelstaat Andalusië in het gebouw. Het gebouw is opgebouwd in Barokstijl. Vooral de voorgevel is erg indrukwekkend en contrasteert met zijn witgrijze kleur prachtig met de gele en bruine tinten van de rest van het gebouw.

De wijk Triana

Naast de wijk Santa Cruz is er nog een wijk die absoluut de moeite van het bezoeken waard is: Triana. Deze volkswijk ligt aan de andere kant van de Triana-brug en mag als de bakermat van flamenco en het hart van de lokale keramiekindustrie gezien worden. Triana is van oorsprong de wijk waar vissers, zeelieden, flamenco-artiesten en zigeuners woonden. Deze wortels zijn nog op allerlei manieren zichtbaar in deze wijk die veel minder gepolijst overkomt dan Santa Cruz. Wie pure flamenco wil zien en horen die moet in de late uurtjes de bars in Triana bezoeken.

gevels in Triana

Palacio de las Dueñas

Het Palacio de las Dueñas is ook wel bekend als het paleis van de hertogen van Alba. Het paleis dateert uit de vijftiende eeuw. Het paleis is een mix van een Gotische en Moorse bouwstijl. Aan de buitenzijde vallen de meer dan honderd marmeren kolommen op en natuurlijk ook de meerdere patio’s en de in totaal negen fonteinen. De binnenzijde van het paleis wordt gekenmerkt door lange rechte corridors en de enorme collectie van decoratieve kunstwerken. In totaal zijn er 1425 artefacten te bewonderen.

Metropol Parasol

Metropol Parasol

Plaza San Francisco

Dit plein is één van de levendigste pleinen van Sevilla. Het plein dateert uit de zestiende eeuw en in de loop der jaren is de vorm weleens veranderd, maar tegenwoordig komt het weer erg in de buurt van de oorspronkelijke vorm. Een aantal belangrijke en mooie gebouwen liggen aan het plein. Alle gevels zijn er prachtig. Zeker het verfijnde houtsnijwerk valt hier direct op. Voor het gebouw van de bank van Spanje staat nog een mooie fontein. Dit is het plein waar de mensen regelmatig samenkomen bij belangrijke gebeurtenissen. Er is hier altijd bedrijvigheid.

Plaza de toros de la Maestranza

Het plein van de stieren van het koninklijk arsenaal van de Sevillaanse cavalerie is de vertaling van La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla. Het mag duidelijk zijn dat deze locatie te maken heeft met een typisch Spaanse traditie; namelijk stierenvechten. Dit is niet zomaar een arena, maar de grootste van Spanje. Het gebouw heeft een lange geschiedenis wat betreft de totstandkoming. Met de bouw werd begonnen in 1733 met een houten Arena. Door de jaren heen werd dit steeds uitgebreid en het was pas in 1881 dat de bouw als volledig afgewerkt beschouwd kon worden. Natuurlijk kon er al wel eerder publiek in en gebruik gemaakt worden van de faciliteiten, maar voor het gebouw volledig afgewerkt was zijn er wat jaartjes gepasseerd. Naast dat hier nog altijd stierengevechten worden gehouden is in dit gebouw ook het Museo Taurino en Sala de Pinturas ondergebracht dat een museum is over deze Spaanse traditie.

Plaza de toros de la Maestranza

Iglesia del Salvador

Na de Kathedraal van Sevilla is de Iglesia del Salvador het bekendste kerkgebouw van Sevilla. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar eerder een moskee stond uit de tijd van de Moorse overheersing. Lang daarvoor stond hier een Romeinse basiliek. De bouw van de huidige kerk begon in 1674 en ze werd in 1712 voltooid. Het betreft een Barokke kerk die tijdens de bouw een keer instortte alvorens hij op de juiste stevige wijze werd gebouwd. Vooral de met goud vergulde houtsneden zijn erg indrukwekkend. Ook zijn er een mooi hoofdaltaar en vele muur- en plafondschilderingen. De kerk ligt aan het Salvador plein waar je nog even op één van de vele terrasjes nog naar het gebouw kunt kijken terwijl je geniet van een hapje en drankje.

Parque de María Luisa

Het Parque de María Luisa is zonder twijfel het bekendste park van Sevilla. Het park maakte oorspronkelijk deel uit van de privétuinen van het San Telmo Paleis. In 1893 schonk de dochter van hertog de Montpensier, Maria Luisa het park aan de stad Sevilla om toegankelijk te worden voor het publiek.
Het park oogt romantisch en rustig. Hierdoor is het ook een gewilde plaats voor bruidsparen om foto’s te laten maken van de mooiste dag van hun leven. Het park werd gemoderniseerd in het begin van de vorige eeuw en later werd het geïntegreerd in de “Ibero-Amerikaanse Expositie’ dat deel uitmaakt van de wereldtentoonstelling in 1929. Het park sloot aan op het Plaza de España dat een belangrijke rol had in de expo. Tegenwoordig zijn dit plein en het park nog altijd nauw met elkaar verbonden.

Parque de María Luisa

Stadstours door Sevilla

Er worden volop tours door Sevilla waarbij je per bus, te voet of op de fiets verschillende elementen van de stad ontdekt. Ideaal voor een eerste kennismaking met Sevilla en voor mensen die kort de tijd hebben in Sevilla.

Dit is een selectie van de stadstours door Sevilla die de moeite waard zijn:
– De hop-on-hop-off bus is een toeristische bus die langs de highlights van Sevilla rijdt. Onderweg krijg je door middel van een audiogids informatie over wat je ziet. Je mag onderweg onbeperkt in- en uitstappen. Onze tip is om een ticket te kopen voor de hop-on-hop-off bus inclusief een skip-the-line ticket voor het Real Alcazar. Je kunt dan vrijwel direct naar binnen bij de populairste bezienswaardigheid van Sevilla. Je moet dit combiticket wel vooraf via internet reserveren.
– Ontdek Sevilla op de fiets. Er zijn verschillende fietstours die in Sevilla aangeboden worden waarbij je in pakweg drie uur Sevilla te zien krijgt onder begeleiding van een Nederlandstalige of Engelstalige gids.
– De Sevilla wandeltour laat je in 2,5 uur tijd de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Sevilla zien. Een Nederlandstalige gids geeft je uitleg, inside tips en leuke anekdotes over de stad en haar inwoners. Omdat je met een kleine groep op pad gaat (2 tot 12 personen) is er voldoende ruimte voor vragen en persoonlijke aandacht.