SEVILLA TIP 2: PLAZA DE ESPANA

Een kenmerkend en centraal gelegen punt tijdens je verblijf in Sevilla is Plaza de España. Dit plein is typerend door zijn halvemaanvorm. Andere kenmerken zijn de fresco’s en de 52 tegelmozaïeken onderaan de gebouwen die het plein omkaderen. Een ander leuk detail is dat je als liefhebber van films misschien wel herkenbare punten tegenkomt. Meerdere films hebben op locatie beelden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn ‘the dictator’ uit 2012 en Star Wars: Episode II – Attack of the Clones uit 2002 die het plein gebruikten als herkenbaar punt van de planeet Naboo. De filmcarrière van dit plein begon in 1962 toen hier de ‘Cairo Great Britain Army Headquarters’ waren gesitueerd in de gelauwerde film Lawrence of Arabia. Ook is er een clip opgenomen.

Geschiedenis

De geschiedenis van dit plein is nog redelijk recent. Het plein dateert uit 1928. Toen werd het plein tot stand gebracht in het kader van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Deze wereldtentoonstelling was een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de stad Sevilla zo in de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze wereldtentoonstelling werd samen met Barcelona georganiseerd. Waar in de Catalaanse hoofdstad paviljoens waren te vinden over Spanje zelf, de VS, Japan en een groot aantal Europese landen, werd in Sevilla de nadruk gelegd op het koloniale Spaanse rijk. Hier waren de paviljoens van Portugal, Brazilië en andere voormalige overzeese gebiedsdelen ondergebracht.

Het plein werd gesitueerd aan de rand van het Maria Luisa park. Dit park werd ook ontwikkeld in het kader van de eerdergenoemde wereldtentoonstelling. Het plein werd ingericht volgens de toen bekende stijlkenmerken die gangbaar waren. Zo zie je elementen uit de ‘art deco’ en de typisch Spaanse ‘neo-mudejar’. Het plein vertegenwoordigde tijdens de wereldtentoonstelling de Spaanse industrie en technologie. Sinds 2010 is het plein weer opengesteld voor publiek. Dit na een grote renovatie waarbij de slijtagesporen van de 81 jaren daarvoor eens flink onder handen werden genomen.

Plaza de España

Bezienswaardigheden

Tegenwoordig zitten in veel gebouwen aan het plein Spaanse overheidsinstanties gehuisvest. Toch zijn er nog een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden aan en op het plein.

De gracht
Eén van de leukste bezienswaardigheden is de gracht die door het perk en langs het plein stroomt, Naast dat deze gracht kenmerkend is, is het ook mogelijk om hier op een bootje te varen en de hele omgeving vanuit een waterperspectief te aanschouwen. Naast dat dit een leuke activiteit is kan dit bovendien ook een zeer romantische aangelegenheid zijn. Zo kun je een beetje het gevoel hebben dat je in Venetië of Giethoorn bent. Dit komt dan ook mede door de fraaie bruggetjes waar je onderdoor kunt varen.

Mozaïeken
Eén van de kenmerkende sporen van de bewuste wereldtentoonstelling uit 1929 zijn de mozaïeken die onderaan de gebouwen zijn gepresenteerd. In totaal zijn er 48 kunstwerken gecombineerd met Andalusische inlegwerken die allen een Spaanse provincie vertegenwoordigen. Zo zie je op deze tegelwerken de geografische ligging, het wapen van de bewuste provinciehoofdstad en belangrijke historische gebeurtenissen. Zo leer je Spanje nog eens kennen op een fraaie manier.

De vier bruggen
Al even bij de gracht kwamen de bruggen al voor als romantisch element tijdens het varen met de boot. Het gaat in totaal om vier bruggen die natuurlijk ook in deze hoeveelheid een bepaalde symboliek vertegenwoordigen. In dit geval gaat het om de vier oude Spaanse koninkrijken.

Plaza de España tegels