SEVILLA TIP 1: REAL ALCAZAR

Bij je bezoek aan Sevilla mag je het Real Alcázar zeker niet links laten liggen. Deze locatie is minstens zo adembenemend als het bekende ‘Al Hambra’. De naam van dit paleis is letterlijk vertaald koninklijk (Real) kasteel (Alcázar). Het eerste van de twee woorden komt uit het Spaans terwijl het tweede deel van de benaming van dit complex zijn oorsprong vindt uit het Arabische woord ‘al-qasr’, dat letterlijk vertaald ‘vesting’ betekent. Samen met de ‘kathedraal van Sevilla’ en het ‘Archivo General de Indias’ staat Real Alcázar sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Waarom je deze bijzondere bezienswaardigheid in Sevilla zeker moet bezoeken kun je lezen op deze pagina. Bovendien geldt voor deze locatie dat je de toegangskaarten het beste vooraf online kunt bestellen zodat lange wachtrijen kunnen worden vermeden.

Reserveer je entreetickets

Voor het Real Alcázar de Sevilla is het vooraf reserveren van je tickets absoluut aan te raden. De vraag naar tickets overstijgt vaak het aanbod; vooral tijdens het zomerseizoen. Dankzij onze partner TicketBar kun je officiële tickets voor het Real Alcázar kopen, doe 100% mobiel zijn. Op het gereserveerde tijdstip kun je zo naar binnen.

KOOP TICKETS VOOR HET REAL ALCAZAR

Geschiedenis

Het Real Alcázar kent een lange geschiedenis met veel invloeden van de verschillende culturen die zich in deze regio hebben gemanifesteerd in de loop der eeuwen. De oudste bronnen van dit bouwwerk beginnen bij Abd-ar-Rahman III, de eerste kalief van Al-Andalus. Deze kalief gaf in het jaar 913 opdracht om op deze locatie een kasteel te bouwen. Op deze plaats stond eerder al een Romeins fort, dus eigenlijk gaat de geschiedenis van bouwwerken op deze site al terug tot de tijd van de Romeinse overheersers. Van deze tijd zijn echter geen zichtbare sporen te vinden.

De volgende belangrijke persoon die zijn bijdrage heeft geleverd aan het bouwwerk zoals we dat nu kennen was de laatste koning van de Abbadiden-dynastie, genaamd Al-Moetamid. Hij liet het kasteel in de elfde eeuw uitbreiden tot een paleis dat de naam ‘Al-Moewarak’ kreeg. Toen in de veertiende eeuw de Moren hier werden verdreven door Alfons X van Castilië wamen de eerste Christelijk culturele sporen binnen het complex. Alfons X liet het paleis wederom uitbreiden.

Real Alcázar

Een belangrijk jaar voor deze locatie was 1364. Dit was het jaar dat koning Peter I van Castilië opdracht gaf tot de bouw van een nieuw paleis. Een interessant detail is dat deze koning daarbij gebruik maakte van Moorse bouwmeesters. Iets wat je ook duidelijk ziet in de vele versiersels die zijn aangebracht. Ook latere heersers in dit gebied gaven opdracht om het paleis uit te breiden. Zo zijn de elementen met gotische en renaissancestijl in de zestiende eeuw toegevoegd door de welbekende keizer Karel V.

Het Real Alcázar is een locatie waar ook belangrijke gebeurtenissen zijn voltrokken die mede de geschiedenis van dit bouwwerk nog levendiger hebben gemaakt. Bekend zijn zo de bruiloft van Karel I met Isabella van Portugal, maar ook bijvoorbeeld de grote brand op 3 mei 1691. Tijdens deze brand werd een theater het ‘Patio de León’ verwoest. Het is deze rijke geschiedenis met sporen van verschillende heersers en culturen die van het Real Alcázar een unieke locatie maken met een grote diversiteit.

Real Alcazar

Bezienswaardigheden

De lange geschiedenis van cultuurinvloeden en machthebbers die hun eigen stempel hier hebben gedrukt maakt van Real Alcázar een site met veel verschillende bezienswaardigheden in verschillende stijlen. We hebben er hier een aantal bij elkaar gezet.

Palacio Mudéjar
Tussen 1334 en 1366 werd het Mudéjar paleis gerealiseerd. Dit is ongetwijfeld het meest belangrijke gedeelte van Real Alcázar. In dit deel heb je toegang tot diverse zalen en binnenpleinen. Zo kom je via dit deel in het maagdenhof, de gezantenzaal en het poppenplein. Ook vind je hier de zalen van Karel V en Philips II. En als je hier dan toch bent kun je ook de slaapkamer bewonderen waar de vroegere Moorse koningen hun nachtrust zochten. Kenmerkend aan dit paleis is de indrukwekkende gevel. Deze bestaat uit Gotische en Almohade elementen. Deze laatste elementen zijn voortgekomen uit de tijd van het kalifaat van de Almohaden dat zich bevond in de regio van Noord-Afrika en zuidelijk Spanje. Deze Berberse moslimdynastie overheerste dit gebied in de twaalfde en dertiende eeuw.

Palacio Gótico
Het Gotisch Paleis is vooral bekend om zijn renaissance-elementen. Dit paleis werd in opdracht van Alfons X gerealiseerd en een kleine twee eeuwen later was het Karel V die hier ook nog een aantal zaken liet verbouwen. Wat dit paleis interessant maakt om te bezoeken zijn de enorme wandtapijten waar je uren naar kunt kijken door de vele details die op deze tapijten te bewonderen zijn. Verder zijn en er ook nog een aantal kunstwerken die deze site vervolledigen.

Patio del Yeso
Dit gedeelte stamt uit de twaalfde eeuw en is daarmee één van oudste gedeelten van Real Alcázar. Het gipshof, zoals deze locatie ook wel wordt genoemd, wordt gekenmerkt door de Almohade stijlelementen. Toen Pedro I zijn nieuwe paleis liet bouwen was het gipshof de tijdelijke residentie van deze heerser in die er in 1358 woonde.

Sala de Justicia
Als je het complex via de leeuwenpoort betreedt vind je direct links de justitiezaal van Real Alcázar. Deze wat kleinere zaal is rijkelijk gedecoreerd. Het zaaltje dateert uit 1340 en is gebouwd in opdracht van Alfons XI. Vergeet niet om ook naar boven te kijken naar de prachtige houten gewelven op het hoogste punt van het gebouw.

Patio de la Montería
Deze locatie is ook wel bekend onder de naam ‘jachthof’. Dit is van oudsher het plein waar men samenkwam alvorens de jacht werd aangevangen. Verschillende belangrijke gebouwen uit allerlei periodes zijn via dit plein te betreden. Het kenmerkende van dit plein is de trapeziumvloer.

Puerta del León
Waar je niet omheen kunt bij een bezoek aan Real Alcázar is de toegangspoort. De leeuwenpoort biedt toegang tot het gehele complex. De poort maakt deel uit van de vestingmuren die dateren uit de twaalfde eeuw. De ruimten in de poort zelf zijn niet de bezoeken, maar toch is deze poort zeer kenmerkend door zijn rode kleur en zijn aantrekkingskracht als entree tot al het moois wat er achter deze doorgang te vinden is.

Patio de las Doncellas
De legende zegt dat de Moorse overheersers jaarlijks honderd maagden opeisten als eerbetoon aan het Christelijke koninkrijk van Iberië. Dit is dan ook meteen de naamgever van deze binnenplaats. Zeer kenmerkend aan deze patio is de fontein die wordt omringd door fraaie stijlelementen aan de gevels van de aangrenzende gebouwen.

Tuinen van het Real Alcazar

Naast de vele mooie bouwwerken is het Real Alcázar van Sevilla ook onlosmakelijk gekend voor zijn tuinen. De paleistuinen van Real Alcázar zijn een prima afsluiter als bezoek aan het complex. Het leuke en kenmerkende aan deze tuinen is dat je hier ook de rijke geschiedenis terugziet in de verschillende stijlen die hier te vinden zijn. Ook hier hebben alle culturen en heersers hun sporen nagelaten. Zo zijn er delen van de tuinen ingedeeld in stijlen als barok, renaissance, modernisme en rococo.

Naast al deze stijlelementen zijn de tuinen ook een groene oase. Zo vind je hier de voor de streek kenmerkende cipressen. Maar ook zijn er veel sinaasappelbomen, palmen en pijnbomen die samen met de verschillende stijlelementen het plaatje compleet maken.
Die sinaasappelbomen geven in het voorjaar een heerlijke geur van Azhar, de bloem van deze citrusvrucht. Dat maakt het voorjaar misschien wel de beste periode om Real Alcázar te bezoeken. Naast de geur van de bloesems is dan ook de temperatuur aangenaam in dit zuidelijke deel van Spanje.

Het Real Alcazar bezoeken

Je kunt het koninklijk paleis vrijwel dagelijks bezoeken. Tijdens sommige feestdagen zoals 25 december (Kerstmis) en 1 januari (Nieuwjaar) is het paleis gesloten.

In het zomerseizoen (april t/m september) is het Real Alcazar geopend van 09:30 uur tot 19:00 uur.In het winterseizoen (oktober t/m maart) is het Real Alcazar geopend van 09:30 uur tot 17:00 uur.

Omdat het Real Alcazar de belangrijkste bezienswaardigheid van Sevilla is en het aantal mensen dat tegelijkertijd naar binnen mag beperkt wordt, is het vooraf reserveren van tickets eigenlijk een must als je niet te lang in een wachtrij wilt staan. Je kunt dan vrijwel meteen naar binnen.

RESERVEER JE TICKETS VOOR HET REAL ALCAZAR
✅ 100% mobiele tickets
✅ vermijd de wachtrij