SEVILLA TIP 3: SANTA CRUZ

Eén van de bekendste wijken in Sevilla is Barrio Santa Cruz. Dit is dankzij de authentieke sfeer veruit de belangrijkste toeristenbuurt in de stad. Het voormalige Joodse kwartier van Sevilla ligt in het oude centrum van de stad. De wijk herbergt dan ook tal van bezienswaardigheden en Santa Cruz heeft een boeiende geschiedenis. Op deze pagina gaan we op beide aspecten wat meer in.

Geschiedenis

Toen de Moren werden verdreven uit de regio Sevilla, werd deze wijk de ‘judería’ ofwel joodse wijk. Alle Joodse inwoners werden hier bij elkaar gestopt. Je kunt eigenlijk spreken van één van de eerste Joodse Getto’s uit de geschiedenis. Van heinde en verre werden Joden hier bij elkaar gezet. Op 31 maart 1492 werd het verdrijvingsedict van kracht. Spaanse joden werden gedwongen om zich ofwel te bekeren tot het katholieke geloof of om het Spaanse grondgebied te verlaten. Dit betekende het begin van een eeuwenlange verpaupering van de wijk. Pas in de achttiende eeuw werd de wijk weer onder handen genomen om de boel er grondig te verbeteren. Zo werd de synagoge een kerk, de kerk van Sint Bartholomeus, en ook andere gebouwen werden grondig gerenoveerd zodat de wijk weer leefbaar werd. Ook de kerk de Santa María la Blanca was voorheen een synagoge.

De naam van de wijk is de danken aan Plaza de Santa Cruz’. Dit is de plek waar voorheen de kerk van Santa Cruz stond. Deze parochiekerk gaf de naam aan de wijk. Ook deze kerk was opgebouwd uit de restanten van een Synagoge. Tijdens de Napoleontische oorlogen is deze kerk verwoest. De oude vloeren van de kerk vormen nog wel de ondergrond van het plein dat ze nu is.

de wijk Santa Cruz

Bezienswaardigheden in de wijk

De wijk zelf is al een bezienswaardigheid. Het staat bekend als een labyrint genaamd ‘Barrio de Santa Cruz’. De wijk telt vele kleine steegjes en straatjes die nog dateren uit de tijd dat het een Joodse wijk was. De straatjes doen erg pittoresk aan en bovendien bieden ze op het heetste moment van de dag een goede schaduw tegen het felle zonlicht. Mede door deze smalle straatjes en natuurlijk andere bezienswaardigheden is het hier goed toeven voor toeristen. Je zou dus kunnen stellen dat die oude Joodse Getto de basis is geweest van de huidige populariteit van de wijk.

Real Alcázar
Veel andere bezienswaardigheden zijn binnen of vanuit de wijk goed bereikbaar. De bekendste bezienswaardigheid is Real Alcázar, het koninklijk paleis van Sevilla. Dit is een complex met prachtige gebouwen en tuinen is los van Santa Cruz al een bezienswaardigheid waar je makkelijk een halve dag kunt rondlopen. Voor meer informatie over de Alcázar kun je ook op onze pagina over Real Alcázar terecht.

Kathedraal en Giralda toren
Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Santa Cruz is de kathedraal met ‘Giralda toren’. Dit kerkgebouw staat bekend onder de naam ‘Catedral de Santa María de la Sede’. Dit is de op drie na grootste kerk ter wereld. De kathedraal is gebouwd op een plaats waar een Moorse moskee stond. Deze werd in de dertiende eeuw afgebroken. Alleen de Giralda minaret is als klokkentoren gespaard gebleven. Ook het sinaasappelhof maakte nog deel uit van de moskee. In de periode van 1403 tot 1506 is de kathedraal gebouwd. De vijfbeukige kruiskerk-vorm met kapellen is 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog.

Een van de belangrijkste trekpleisters binnen de kathedraal is het grafmonument ter ere van Columbus. Dit praalgraf bevat sinds 1898 de stoffelijke resten van de beroemde ontdekkingsreiziger.
Ook de Koninklijke kapel is een trekpleister. Deze is gewijd aan de herveroveraar op de Moren, Ferdinand III van Castilië. Ook heeft de kathedraal een schatkamer en vele schilderwerken die van deze locatie een topattractie maken.

De Giralda toren is ook een belangrijke bezienswaardigheid. Deze oude minaret is 104 meter hoog en als bezoeker te beklimmen. Een enorme klus, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de oude stad van Sevilla.

Voor meer informatie over de Kathedraal van Sevilla kunt u terecht op onze pagina op deze site waar we dieper ingaan op dit enorme bouwwerk.

Andere plekjes en gebouwen
Bovengenoemde bezienswaardigheden zijn slechts een kleine greep van al het moois dat te zien is in de wijk Santa Cruz. Casa de Pilatos is na Alcázar het mooiste paleis van Sevilla en één van de best bewaarde gebouwen die dateren uit de zestiende eeuw. Ook het park Jardine de Murillo en het Hospital de los Venerables Sacerdotes zijn zeker de moeite van het bezoeken waard.

Santa Cruz