SEVILLA TIP 8: WINKELEN

Sevilla is een uitstekende winkelstad. Verschillende winkelstraten, markten en winkelcentra zorgen dat je prima kunt shoppen voor kleding en andere dagdagelijkse producten. Alle bekende merken zijn wel aanwezig. Ook zijn er plaatsen waar je lokale artikelen en leuke snuisterijen kunt kopen. Voor elke type shopper is er wel een geschikte winkel.

Naar onze mening behoort Sevilla samen met Malaga tot de leukste winkelsteden van de gehele regio Andalusië. Je merkt dat je in een grote stad bent, waardoor er naast de grotere ketens volop ruimte is voor een aantal kleinere lokale shops. Dat zijn voor de ware shop-a-holics de fijnste plekjes om naar mooie spullen te zoeken.

Uitverkoop

Voor de beste koopjes zorg je ervoor dat je tijdens de uitverkoop naar Sevilla reist. De winteruitverkoop begint op 7 januari (de dag na Driekoningen) en duurt ongeveer tot het einde van februari. Voor de zomeruitverkoop moet je vanaf 1 juli in Sevilla zijn. De laatste aanbiedingen gaan meestal rond 31 augustus de winkels uit. De kortingen variëren tijdens de ‘rebajas’ tussen de 30 en 80 procent. Om ervoor te zorgen dat de laatste restanten niet achterblijven, zijn de kortingen soms progressief: naarmate de uitverkoop vordert, stijgen de kortingen en dalen de prijzen.

winkelen in Sevilla

Bekende winkelstraten

Hoewel je in een groot deel van Sevilla prima kunt winkelen, zijn er wel een paar straten die je als de betere winkelstraten van de stad kunt beschouwen:

Calle Sierpes
De bekendste winkelstraat van Sevilla is Calle Sierpes. Deze winkelstraat in het historische centrum van Sevilla loopt van Plaza de la Campana tot het Plaza San Francisco. Deze populaire winkelstraat bedient de shopper prima. Zo zijn er de bekende kledingmerken en winkels allemaal vertegenwoordigd in deze fraaie brede winkelstraat. Calle Sierpes heeft ook veel juweliers, dus ook voor sieraden kun je hier prima terecht. Naast kledingwinkels en juweliers zijn hier ook cadeau shops en de voor Sevilla typerende winkels waar je terecht kunt voor het lokale keramiek.

Calle Tetuán
Ook deze winkelstraat is gelegen in het historisch centrum van Sevilla. De Calle Tetuán loopt parallel met de Calle Sierpes. Deze winkelstraat is gelegen tussen de Plaza Nueva tot het Plaza de Duque. De Plaza Nueva is overigens ook de aankomstplek van de metro en hiermee een prima startplaats en aankomstplek voor een dagje shoppen. Het type winkels is hier wat minder gevarieerd dan bij Calle Sierpes. Het zijn hier de bekende kledingwinkels van de Spaanse merken, maar ook internationale merken als Mássimo Dutti, Mango en Zara. In deze straat zitten ook veel schoenenwinkels. Ook deze winkelstraat is breed en bovendien levendig waardoor het gezellig aandoet.

Calle Asunción
In de wijk Los Remedios ligt Calle Asunción. Deze lange en brede winkelstraat is één van de belangrijkste locaties voor de shop a holic. De straat ligt ten zuiden van de oude wijk Triades. De duurdere merken zijn in deze winkelstraat vertegenwoordig. Uiteraard mogen de juweliers en schoenenwinkels niet ontbreken in deze winkelstraat die zich richt op de shopper met de wat grotere beurs. Het fijne van deze straat is dat je af en toe kunt bijkomen met een shotje cafeïne in één van de koffiebars met betere koffie. Als je als shopper een beetje eerbied hebt voor de lokale gebruiken zorg je ervoor dat je hier net gekleed op pad gaat. Dit is een vrij traditionele wijk waar het gebruikelijk is dat je goed gekleed gaat winkelen.

Calle San Jacinto
Deze winkelstraat ligt in de oude wijk Trianda. De straat is genoemd naar de gelijknamige klooster. De partner die verplicht mee gaat shoppen om de relatie goed te houden kan hier op adem komen. Naast de vele winkels zijn er ook bars en terrassen aanwezig zodat er prima een plaatsje opgezocht kan worden terwijl de winkelende partner de beurs wat lichter maakt. De in deze oude keramiekwijk gelegen winkelstraat heeft ook tal van bankjes die zijn gemaakt van het lokaal bekende keramiek.

Markten

Een stad als Sevilla is natuurlijk niet compleet zonder leuke markten. Deze zijn er dan ook zeker te vinden:

Gastromarkt
Nog niet sinds zo heel lang heeft ook Sevilla een eigen gastromarkt. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de place to be voor de gastronomische shopper die graag zijn shoppingbudget door zijn of haar mond laat verdwijnen. Deze markt is gesitueerd in de hallen van Las Navas del Barranco de Mercado Gourmet Lonja del Barranco waar al jaren een traditionele markt te vinden is. Spaans eten is bekend om zijn hoge culinaire niveau en dat is ook iets dat wordt nagestreefd op deze Gastromarkt. De betere delicatessen kun je hier proeven. Het is een mooie combinatie van het kopen van producten op de markt, maar dus de mogelijk om eerst te proeven.

Openlucht kunstmarkt
Elke zondagmorgen wordt het museumplein een grote galerie. Een mooie combinatie van kunst in de musea aan het plein en kunst dat koop is op het plein. Kunstenaars van allerlei pluimage proberen zich te profileren op deze kunstmarkt. Je vindt hier verschillende types kunst zoals klassieke werken, maar ook moderne hedendaagse kunst vinden. Natuurlijk is het niveau verschillend. In een stad als Sevilla komen natuurlijk ook veel toeristen die een bepaalde voorspelbare smaak wat betreft kunst hebben en waar diverse artiesten uiteraard maar al te graag op inspelen.

El Postigo
In de wijk El Arenal kunnen liefhebbers van lokale kunst en ambachten hun hart ophalen op deze gezellige markt. Hier slaag je waarschijnlijk wel als je op zoek bent naar bijvoorbeeld keramiek, glaswerk, kunstzinnige sieraden en leuke accessoires. Deze markt is een goede plek om een leuk aandenken aan de stad Sevilla te halen dat het niveau van een typische standaard souvenirs net wat ontstijgt. Ook hier wordt kunst verkocht.

Plaza de Armas
Gelukkig zie je dat oude gebouwen tegenwoordig steeds minder vaak gesloopt worden, maar dat ze een nieuwe functie krijgen. Zo is dat in Sevilla ook gebeurd met het oude treinstation Plaza de Armas. Het prachtige gebouw is aan de buitenkant helemaal intact gehouden en van binnen is er een modern winkelcentrum met bioscoop verrezen. Het is geen groot winkelcentrum, maar absoluut wel eentje waar je binnen moet wandelen als je toch in de buurt bent.

Plaza de Armas

Winkelcentra

Wil je lekker overdekt winkelen? Zeker tijdens hete dagen is het vaak aangenamer om een shopping mall op te zoeken. Op het gebied van winkelcentra heeft Sevilla het nodige te bieden:

Los Arcos
Van de winkelcentra in Sevilla mag Los Arcos niet ontbreken. Dit moderne winkelcentrum is gesitueerd in het commerciële centrum van Sevilla. Meer dan 100 leuke winkeltjes zijn hier gehuisvest. Uiteraard zijn er ook andere faciliteiten aanwezig die je mag verwachten bij een modern winkelcentrum. Denk bijvoorbeeld aan een bioscoop, restaurants, eethuisjes en een grote hypermarkt.

Nervión Plaza
In de gelijknamige luxe wijk Nervión is het winkelcentrum Nervión Plaza gevestigd. Ondanks de ligging in een luxe wijk is het winkelcentrum goed toegankelijk voor een breed scala aan doelgroepen. Natuurlijk zijn er ook wel wat luxere winkels aanwezig, maar toch ook veel mainstream zoals Marypaz, Zara en Zara Home, Mango, Intimíssimi, Mássimo Dutti Man en Woman, H&M en Calzedonia. Een goede plek om te shoppen dus. Zekere op een hete dag kun je hier lekker van een aircoklimaat genieten en shoppen. Naast winkels vind je hier ook restaurants, eettentjes en bars.

AireSur
Niet direct in het centrum van Sevilla, maar een kilometer of tien van de stad verwijderd kom je een populair winkelcentrum tegen. Ook de lokale bevolking komt hier graag, al was het maar om typische Spaanse Köttbullar te eten die bij de IKEA die hier te vinden zijn. Naast deze grote blauwe winkel zijn hier nog 80 andere winkels te vinden. Natuurlijk ook nog eettenten, bars en restaurants om het de bezoeker zo aangenaam mogelijk te maken.

Typisch lokale producten

Als je een echt lokaal souvenir wilt kopen dan heb je wel de nodige keuze in Sevilla:

Keramiek
Sevilla is bekend om haar keramiek. Mooie tegeltjes die je ook vaak terugvindt in het straatbeeld. Het is dan ook leuk om een mooi voorbeeld van keramiek te halen wanneer je hierop citytrip bent.

Azulejos
De azulejos kun je beschouwen als het Delfts blauw van het Iberisch schiereiland. Aardewerken tegels in blauwe tinten.

Flamenco kleding
Als je van shoppen naar kleding houdt en je zoekt iets opvallends, maar wel mooi voor een bijzondere avond dan kan bijvoorbeeld een flamencojurk een leuke aankoop zijn. Heel traditioneel. Ook de schoenen zijn erg mooi en worden vaak in combinatie met de jurk aangeschaft.

Spaanse waaiers
Een ander leuk aandenken is natuurlijk zo’n mooie Spaanse waaier. Bovendien ook heel handig en direct in de praktijk te gebruiken als het weer eens warm is in Sevilla.

Typisch lokale producten