SEVILLA TIP 9: ITALICA

Net buiten Sevilla kun je de oude Romeinse nederzetting Itálica bezoeken. Deze Romeinse stad werd gesticht in 206 voor Christus en is daarmee de eerste Romeinse stad op het Iberisch schiereiland. Er zijn een aantal mooie sporen blootgelegd bij de opgravingen zoals resten van een amfitheater en veel mozaïeken. Om een beeld te krijgen van deze oude Romeinse stad hebben we hier wat van de bezienswaardigheden op deze pagina gezet.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad Itálica begint in 206 voor Christus wanneer de Romeinse generaal Scipio Africanus de stad sticht. Tijdens de Romeinse Keizertijd, zoals de periode van het Romeinse Keizerrijk ook wel wordt genoemd, was deze stad een belangrijke vesting van het keizerrijk en maakte de stad een grote periode van bloei mee. De wat later nabijgelegen gestichte stad Hispalis, zoals de Romeinen Sevilla noemden, werd wel belangrijker vanwege zijn gunstigere ligging, maar Itálica bleef op het vak van cultuur een belangrijke stad waar dus ook veel te doen was. Het grote bewijs van deze culturele importantie is het Amfitheater. Dit was het derde grootste amfitheater van het Keizerrijk. In totaal konden 25.000 bezoekers in het amfitheater. Dat geeft ook wel aan dat de faciliteit van dit amfitheater een grote regio diende. Want in Itálica woonden naar schatting zo’n 8000 mensen. Tot het jaar 300 is deze stad een belangrijk cultureel centrum geweest voor de regio.

In het jaar 300 hield het op met deze bloeiende stad. Waarschijnlijk had dit te maken met de rivier Guadalquivir die waarschijnlijk zijn loop verlegde waardoor de ligging van de stad volledig misplaatst werd. Al gauw was deze stad daardoor verlaten waardoor de stad veranderde in ruïnes. Ruïnes die door de eeuwen heen altijd gekend waren bij de lokale bevolking. Het bewijs hiervan is het lied ‘Canción de las ruinas de Itálica’ dat werd bezongen door de zanger Rodrigo Caro die leefde van 1573 tot 1647. Hierin worden de ruïnes van de stad die in een verdord landschap liggen bezongen, terwijl het ooit de bloeiende stad Itálica was waar werd geleefd. Een lied met een zwanenzang waaruit nog maar eens blijkt hoe groot de legende van Itálica was.

Een ander interessant feit is dat de stad de geboorteplaats is van twee latere keizers. Zowel keizer Trajanus als zijn opvolger Hadrianus zijn geboren in Itálica. Van deze laatste keizer is bekend dat de wijk Triana in Sevilla naar hem vernoemd is.

Itálica

Wat kun je nu zien?

De restanten van Itálica zijn goed bewaard gebleven. Waardoor er een aantal interessante bezienswaardigheden zijn. De belangrijkste is het amfitheater die tot wel 25.000 toeschouwers kon herbergen, die konden genieten van gladiatoren- en dierengevechten. Ook werden er zeeslagen nagespeeld.

Naast het amfitheater zijn er ook fantastisch complete mozaïekvloeren tijdens opgravingen onder het zand vandaag gekomen het dorre klimaat heeft ervoor gezorgd dat de vergankelijkheid van de later verlaten stad op een bepaald moment is vertraagd. De best bewaarde mozaïeken zijn te vinden bij het huis van Neptunos, waar ook de thermen zijn gesitueerd, en het huis van Hilas. Deze laatstgenoemde villa bevat de meeste oorspronkelijke geometrische mozaïeken. Een ware lust voor het oog. Ook de inlegwerken in het huis van Planetario zijn uniek. Hier zijn afbeeldingen van planeten te bewonderen. Deze vertegenwoordigden de namen van de dagen van de week in de Romeinse kalender.
Itálica is één van de best bewaarde ruïnesteden uit de Romeinse tijd. Alle details op de site zijn naast het amfitheater en de mozaïeken de moeite van het bezichtigen waard.

mozaïeken

Openingstijden

Wil je Itálica bezoeken? De site is in de periode van 1 januari tot 31 maart en van 16 september tot 31 december van dinsdag tot zaterdag geopend tussen 9.00 uur en 17.30 op zon- en feestdagen is Itálica te bezoeken tussen 9.00 uur en 15.30 uur.

Van 1 april tot 15 september is de site van dinsdag tot en met zaterdag geopend tussen 9.00 uur en 19.30 uur.

Op zon- en feestdagen is de site open tussen 9.00 uur en 15.30 uur. Ook in deze periode is de locatie gesloten op maandag.

Zo kom je er

Wanneer je Itálica wilt bezoeken kan dit ofwel met de auto of met de bus. Voor toeristen is een georganiseerde excursie naar Itálica natuurlijk een ideale manier om deze plek te bezoeken.

Georganiseerde excursies
Dankzij onze betrouwbare partner GetYourGuide, die gespecialiseerd is in excursies over heel de wereld, kunnen er verschillende uitstapjes naar Itálica geboekt worden. Dan heb je geen stress wat betreft het vervoer en dankzij een professionele gids zul je alles over deze bijzondere archeologische vindplaats bij Sevilla te horen krijgen.

BEKIJK ALLE ITALICA EXCURSIES
en reserveer direct online

Op de fiets
Fietstourspecialist Baja Bikes biedt een speciale fietstocht aan naar Itálica. Onder begeleiding van een geweldige gids fiets je vanuit Sevilla naar Itálica, waar de gids je een rondleiding door deze bijzondere plek geeft. De totale fietsafstand is 26 kilometer en er zijn elektrische fietsen beschikbaar. Reserveren is verplicht, maar je mag altijd gratis annuleren of verzetten.

BEKIJK DE FIETSTOCHT NAAR ITALICA
en reserveer direct online

Met de auto
Via de ringweg SE-30 richting Mérida, dan op de A-66 en links aanhouden richting A-49 Huelva, A-66 Mérida.
Volg de Ruta de la Plata en neem uiteindelijk de afslag Santiponce, Itálica.
In Santiponce zijn er borden die je kunt volgen en je naar Itálica brengen

Met de bus
Een aantal lijnen vertrekken vanuit Sevilla richting Itálica. De lijnen C1, C2, C3, C4 en 43 vertrekken vanuit Plaza de Amas richting Itálica.